2012. július 15., vasárnap

Sweet Spot coaching

1-10-ig terjedő skálán számolva, mennyire vagy a helyeden az életedben? Jelenleg, életednek ebben a fázisában?
9-10-es? Akkor valószínűleg azt érzed, képes vagy kapcsolódni a környezeted által felállított célokhoz, elvárásokhoz, és egyben saját belső igényeidet is kielégíti az, amit csinálsz, az, ahogy élsz. Ilyen egyszerű. És mint a legtöbb egyszerű dolog, igen nehéz is megvalósítani.
Vagy 1-2-es? Apatikus, kiégett és üres vagy, nem élvezed már kedvenc – korábban örömteli – tevékenységeidet sem, és potyautasnak érzed magadat a cégedben? Egy tréning résztvevőm kifejezésével élve: már csak egy „meeting tourist” vagy szervezetben?
Ezek természetesen az extrém állapotok. Legtöbbször e két állapot között vagyunk éppen valahol?
Az előbbi, igen vonzó állapotot hívhatjuk úgy, hogy a Sweet Spot-odban vagy; igazán sután hangzó magyar tükörfordításban az édes hely-eden. Mit jelent a Sweet Spot? Az ütősportokban a sweet spot az ütőnek az a helye, ahol a profik eltalálják a labdát vagy a korongot és az pontosan oda megy, ahová ők szeretnék. Az emberi pszichét illetően pedig az az állapot, amikor mind saját, mind környezetünk igényeihez kapcsolódunk (sweet spotter). Más esetekben csupán önmagunk vágyait éljük ki (potyautas), vagy csak a szervezet elvárásait teljesítjük (hű katona), esetleg egyiket sem (keserű túlélő). Kattints ide a vizuális ábrázoláshoz.
A coachok gyakran elkülönítve használják a teljesítmény coaching és a life coaching eszköztárát. A Sweet Spot coaching során ezt a két megközelítést egyesítjük, és segítjük a vezetőket és munkavállalókat, hogy egyre inkább a helyükre kerüljenek.
Steve Jobs a végzős hallgatók előtt adott híres stanfordi beszédében használja a következő képet: minden reggel a tükör előtt megkérdezhetjük magunktól, hogy az, amit ma fogok tenni, az-e amit leginkább választanék, hogy teszek. Ha erre „túl sok napon keresztül” az a válasz, hogy nem, akkor ideje valamit megváltoztatni. Nem feltétlenül váltani, hanem valamit másképp csinálni. Hatásos kép, mint sok Jobs által használt példa, és épp ezért eléri a célját, miszerint benne marad a fejünkben, mint egy kis fúró bogár. Apropó, mennyi ez a „túl sok nap”? Számomra pár hónap lenne, azonban el tudom képzelni, hogy izgágább, neurotikusabb típusoknak 1-2 hét, kényelmesebb, megfontoltabb típusoknak 1-2 év is lehet. Ki előbb, ki később változtat. Személyes tapasztalatom: minél inkább csupán a „biztos”, a „bevált” fenntartására törekszem, annál inkább fogja az élet felrúgni a terveimet.
2 tanács:
1. Legalább félévente válaszold meg ezt a kérdést: A helyemen vagyok? Hogy lehetnék még inkább a helyemen?
2. Ha még nem láttad, nézd meg ezt a Steve Jobs videót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése