2013. január 21., hétfő

A jövő vezetője


Nagy öröm, amikor világhírű és világszínvonalú előadó érkezik hazánkba. Ilyen eseményben lehet részünk 2013. február 25-én, amikor Robert Dilts látogat hozzánk, a Coaching Határok Nélkül szervezésében. Dilts szerzőként, trénerként és tanácsadóként a kezdetektől az NLP társfejlesztője John Grinderrel és Richard Bandlerrel, annak 1975-ös megalapítása óta. Lehetősége volt személyesen tanulni Milton H. Ericksonnal és Gregory Batesonnel. Ismertsége leginkább az NLP megújításának, a ’3. generációs NLP’ kifejlesztésének köszönhető.

2011-ben szerencsém volt őt élőben látni Hollandiában, amikor francia kollégáink meghívták őt a Krauthammer Egyetemre előadni. Elég turbulens időszak volt, a válság egyik völgyéből éppen kilábaltunk, ugyanakkor már elkezdtük érezni a következő völgy előszelét is. Jót tett egy erős input a jövő vezetését, a jövő vezetőjét illetően. 2011 aztán a Krauthammer egyik legjobb éve lett csoport szinten. De ez egy másik sztori.

Amikor Dilts a jövő vezetéséről (visionary leadership) beszél, nem maradhat ki kedvenc definíciója, amit Gilles Pajoutól, a svéd Pharmacia korábbi CEO-jától kölcsönzött, és szerinte leginkább kifejezi a vezetés lényegét: „Teremtsünk egy olyan világot (szervezetet), amelybe az emberek tartozni akarnak”.
Milyen ez a szervezet?
Egyfelől, bizonyossággal állíthatjuk, hogy egy vagy több alapvető szükségletünket kielégíti: biztonság, elfogadás, tartozás, presztízs, növekedés vagy önmegvalósítás. Másfelől, agilis, reszponzív a felmerülő lehetőségekre és egyben összetartó.

Alpha Leadership című könyvében – 2 társszerzőjével – Dilts 3 alap készségről ír, amelyekben a jövő vezetőjének erősnek kell lennie, ha egy ilyen szervezetet szeretne alkotni és fenntartani.
A vezetés 3 A-ja.
1. Anticipate: a sikeres vezetőknek megvan a készsége arra, hogy a halvány jelzéseket, trendeket észrevegyék és ezekre agilisan reagáló szervezeteket hozzanak létre.
2. Align: az a készség, hogy saját értékeinket és ambícióinkat, illetve mások értékeit és ambícióit össze tudjuk hangolni annak érdekében, hogy koalíciók alakuljanak ki a szervezeten belül.
3. Act: kitalálható, természetesen az a készség, amelynek segítségével sikerül a dolgozókat a megfelelő, és időben kivitelezett tettekre sarkallni.
Diltsék szerint az első és második tényezőre gyakran aránytalanul nagy hangsúlyt fektetnek a szervezetek. Az igazi vízválasztó azonban a harmadik, amely végső soron a nyertes és vesztes szervezeteket megkülönbözteti egymástól.

Vissza a február 25-i eseményre. A ’jövő vezetője’ workshop mind vezetőknek, mind coachoknak szól. Vezetőként elmélyíthetjük azt, hogy miként növelhetjük vezetői jelenlétünket és hatásunkat a körülöttünk lévőkre. Coachként belátást nyerünk, és eszközöket kapunk ahhoz, hogy vezetőket segítsünk hozzá a személyes erő és a vezetői hatás növeléséhez.
Ez az előadás mind a coaching, mind az öncoaching eszközeivel foglakozik, amelyek lehetővé teszik, hogy az egyén a legtöbbet hozza ki magából és környezete tagjaiból, még a legnagyobb kihívást jelentő helyzetekben is.

További információhoz a workshopról, kattints a Coaching Határok Nélkül oldalára.

Remélem, minél több olvasóval találkozunk ezen a kivételes napon. Végezetül egy videó, amelyben Dilts a jövőkép erejéről beszél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése